Jak pečovat o oblečení

Jak už dobře víme, není materiál jako materiál. Musíme se o jednotlivé látky starat s láskou, aby měly dlouhou životnost.

Je to důležité u praní, skládání oblečení, ale i zda využít třeba sušičku nebo raději sušák. Většina látek nemá sušička v lásce. V tomto případě zjistěte, zda je u daného oblečení sušička povolená. U barveného oblečení určitě sušit do rubu v případě, že věšíte oblečení například na sluníčku. Spodní prádlo nebo zdobené oblečení, jako jsou například flitry, kamínky a jiné, je například nejlepší prát v síťce. Nepotrháte tím při praní jiné oblečení a v případě zdobeného oblečení vám ozdoby neupadají.

Denim
Džínovina, zvláště pak džínsy, nemají v lásce aviváž. A to hlavně kousky s elastanem. Kvůli aviváži se mění velikost vlákna. Následně mohou být džínové kalhoty volnější, a nebudou postavě lichotit, tak jako dříve. Stejně tomu je u žehlení. Džínsy věšte za horní lem, nikdy nepřekládejte v půli.

Satén, krajka a hedvábí
Je velmi jemný materiál, snadno se odírá nebo zatrhává. Proto je důležité s ním zacházet opatrně, a to i při praní. Pračku, pokud možno nenastavujte na víc než 40 °C a saténové kousky dejte do ochranného pytle.

Vlna
Vlna vyžaduje speciální péči, jemnou a starostlivou, aby se po prvním vyprání ihned nesrazila a nezplstnatěla.
Pokud vaše pračka nemá cyklus na praní vlny, doporučujeme použít ruční praní. Vlněné oblečení perte vždy obrácené naruby. Nepoužívejte agresivní prací prostředky, „biologické“ přípravky s obsahem enzymů nebo prostředky s bělidly. Ani sušička v tomto případě není ta správná volba.

Kůže a koženka
At už se jedna o koženkovou nebo koženou bundu, sukni, sako, šaty, kabelky, boty. Je potřeba tyto materiály impregnovat. Nadměrné navlhnutí tomuto materiálu také škodí. Proto pokud zmoknete, rozhodne nedávat na topení, ale pouze nechte při pokojové teplotě uschnout. Sušička je v tomto případě taky špatná volba.
Pokud mate oblečení z jiných materiálu. Vždy se řiďte nejcitlivější složkou. Na koženku a kůži je taktéž nevhodné používat aviváž. Způsobuje práskání kůže i koženky. 

Přesto však vždy sledujte vnitřní cedulky u oblečení jaké praní výrobce doporučuje a dále zda umožňuje praní v sušičce. Jak jsme si již na začátku řekli. Sušička v mnoha případech není "kamarád" se spoustou oblečení (díky složení látky).

Barvené oblečení

U barveného oblečení je často u spoustu látek problém i "deodorant" či intenzita potu. V případě silné intenzity potu je již možné odbarvení látky. Proto pokud zaznamenáte "unik" barvy v části podpaží je častou příčinou pot a většina výrobců (prodejců) vám v tomto případě reklamaci neuznají. Stejně tak jako špatné neboli nevhodné "zacházení" či praní a dále i sušení prádla na sluníčku které vyšisuje barvy (viz. úvod)

Svetry

Ať už u svetrů a celkově pleteného či úpletového oblečení bychom měli prát nejlépe na program SVETRY nebo na intenzitu (dle výrobce) a za žádnou cenu přidávat do praní oblečení (například podprsenky apod,) díky kterému by mohlo dojít k vytaženým okům či narušením úpletu. Sušit nejlépe rozložením na sušáku a za žádnou cenu na ramínku, aby nedošlo k "vytažení" ramen a zachovali jsme tvar.

Zimní bundy, přechodové bundy, koženkové bundy,vesty a další..

V tomto případě ti doporučujeme prát hlavně v gelech. Prášek je v tomto případě hlavně na černém oblečení po "uschnutí vidět" bílý film. Určitě nedoporučujeme používat aviváž a sušičku! V zimních i přechodových bundách,vestách je převážně duté vlákno, které při použití aviváže udělá "cucky" v bundách a nerozloží se po celé části. U koženky taktéž nepoužívat. Díky aviváži způsobuje praskání koženky a taktéž sušička je v tomto případě špatně.

 

Ať už se péče týká jakéhokoliv tvého kousku ve tvém šatníku, jistota jako je například praní a sušení nalezneš vždy na vnitřní cedulce oblečení tvého kousku.

Risk je zisk ,ale opak je v mnoho případech pravdou. Proto vždy pečuj o své oblečení s láskou, díky tomu zabráníš ztrátě svého oblíbeného kousku. A zároveň ve špatném postupování ti ani reklamace nebude umožněna.